“Kaum Hawa perlu ambil tahu…” 7 karektor wanita akhir zaman terkena ‘Fitnah Dajjal’

“Kaum Hawa perlu ambil tahu…” 7 karektor wanita akhir zaman terkena ‘Fitnah Dajjal’

Dunia semakin menghampiri penghujungnya. Sudah semakin banyak petanda akhir zaman yang muncul termasuk ujian peperangan, kurangnya bekalan makanan dan banyak lagi.

"Kaum Hawa perlu ambil tahu..." 7 karektor wanita akhir zaman terkena 'Fitnah Dajjal'
7 karektor wanita akhir zaman terkena ‘Fitnah Dajjal’

Disebut pada penghujung akhir zaman, Dajjal akan muncul di kawasan ini.

عَنْ النُّوَّاسِ بْنِ سَمْعَانَ الكِلاَبِي رَضِيَ اللهُ عَنْهُ ؛ قَالَ : ذَكَرَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم الدَّجَّالَ ذَاتَ غَدَاةٍ … فَذَكَرَ الْحَدِيثَ بِطَوْلِهِ ، وَفِيْهِ : إِنَّهُ خَارِجٌ خَلَّةً بَيْنَ الشَّامِ وَالْعِرَاقِ ، فَعَاثَ يَمِيْنًا وَعَاثَ شِمَالاً ، يَا عِبَادَ اللهِ فَاثْبُتُوا

“Daripada Nuwwas bin Sam’an al Kilabi R.A, beliau berkata: Satu hari, Rasulullah S.A.W bercerita mengenai Dajjal, lalu menyebutnya dengan panjang lebar.. di antara yang disebut ialah: “Sesungguhnya ia (Dajjal) muncul di antara Syam dan Iraq, lalu dia merosakkan apa yang di sekitarnya.. Wahai hamba-hamba Allah, teguhkanlah peganganmu…” (Kanzul Ummal: 38740).

Dalam kitab hadis akhir zaman yang diriwayatkan Ahmad, disebutkan para pengikut dajjal dijelaskan dalam berbagai hadis. Namun sebahagian besar hadis menyebutkan, perempuan menjadi salah satu pengikut teramai dajjal.

Nabi shallallahualaihi wa sallam bersabda,

“Kebanyakan pengikut Dajjal, adalah orang yahudi dan kaum wanita” (HR. Ahmad).

Memetik satu hadis:-

“Dajjal akan turun ke Mirqonah (nama sebuah lembah) dan majoriti pengikutnya adalah kaum wanita, sampai-sampai ada seorang yang pergi ke isterinya, ibunya, puterinya, saudarinya dan bibiknya kemudian mengikatnya kerana khuatir keluar menuju Dajjal”. (HR. Ahmad).

Dalam pada itu, kita diingatkan untuk memperbanyakkan melakukan amal dan menghindari hal tidak bermanfaat. Jauhi jadi peneraju maksiat atau hal yang berkaitan akhir zaman.Ini kerana pada zaman kemunculan Dajjal, ia adalah petanda bahawa dunia menghampiri kiamat.

Menyebut tentang pengikut dajjal terdiri dari ramai wanita, disebut karektor wanita akhir zaman dan inilah ciri-cirinya.

Antara lain ciri-ciri perempuan yang terkena tipu daya dajjal di akhir zaman adalah :

1. Tabarruj dan suka mempamarkan diri mereka di khalayak

Tabarruj adalah perempuan yang suka mempamerkan atau melihatkan perhiasaan mereka. Suka dan terlena dengan dunia dan bersenang-senang kerana dorongan hawa nafsu dunia yang besar. Melupakan dan berpaling dari akhirat.

2. Berpakaian tapi telanjang

Mereka ini perempuan yang suka berpakaian ketat, membentuk dan menonjolkan lekuk tubuh, mengenakan bahan pakaian yang tipis dan transparent serta pakaian yang tidak menutup auratnya dengan baik. Sementara perempuan dalam Islam diwajibkan untuk menutup auratnya.

3. Kufur kepada suami

Masih sering mengumpat dan tidak bersyukur kepada suami atas apa yang telah diberikan. Pada hal kewajiban perempuan setelah menikah itu harus taat pada suami, memperlakukan suami dengan baik dan menjaga kehormatan suami.

4. Perempuan yang meninggalkan solat

Perempuan yang sering meninggalkan solat dan menangguhkan solat walau mendengar seruan azan termasuk pada pengikut dajjal sebagai penghuni neraka. Tidak hanya untuk wanita saja, namun juga untuk laki-laki.

5. Perempuan yang membaca Al-Quran tapi hanya sampai di kerongkong

Maksudnya mereka ini adalah perempuan yang rajin membaca Al-Quran, namun hanya sepintas lalu membacanya saja dan tidak meresap ke dalam hati. Sehingga menunjukkan wanita ini gemar membaca Al-Qur’an namun akhlaknya tidak terpuji dan masih saja melakukan perbuatan tercela.

6. Perempuan yang mengabaikan fitnah Dajjal

Iaitu perempuan yang tidak takut dengan kedatangan dajjal dan tidak memohon perlindungan kepada Allah dari fitnah Dajjal. Ia tidak peduli dengan fitnah dajjal dan orang seperti inilah yang disukai Dajjal untuk menjadi pengikutnya.

7. Perempuan yang murtad

Wanita yang memilih untuk keluar dari menganut agama Islam kerana berbagai sebab dan faktor maka kelak akan termasuk dalam golongan pengikut dajjal.

Jika tidak ingin menjadi sebahagian dari golongan ini pada akhir zaman maka perkuatlah iman dan sentiasalah berdoa kepada Allah agar dibebaskan dari fitnah Dajjal.

Rasulullah Shallallahu alaihi wa sallam bersabda:

“Sesungguhnya di antara tanda-tanda akan datangnya hari kiamat adalah diangkatnya ilmu, merebaknya kebodohan, zina bermaharajalela, bermaharajalelanya khamar (minuman keras atau alkohol), sedikitnya jumlah laki-laki, banyaknya jumlah wanita sehingga lima puluh wanita dipimpin oleh satu orang laki-laki”. (HR. Bukhari).

Dengan begitu, agar muslimah bisa membentengi diri dari fitnah dan tipu daya dajjal, maka haruslah terus menuntut ilmu, belajar dan mengamalkan ilmu agama agar tidak mudah terpedaya oleh perangkap dajjal yang fitnahnya sudah boleh dirasakan saat ini. Jadilah muslimah yang terus beramal soleh dan mendekatkan diri dalan ketaatan dan ketakwaan kepada Allah Ta’ala.

Turut baca

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*