{VIDEO} Pengebom berani mati letupkan diri ketika perarakan Maulidur Rasul

SATU letupan kuat ketika perarakan sambutan Maulidur Rasul melanda wilayah Balochistan di barat daya Pakistan pada Jumaat, mengorbankan 52 nyawa manakala berpuluh-puluh yang lain cedera, lapor Xinhua.

Seorang pegawai kanan polis yang bertanggungjawab menyelia aspek keselamatan perarakan itu antara yang terbunuh dalam insiden yang berlaku berhampiran sebuah masjid di kawasan Kora Khan di daerah Mastung, kata Penolong Pesuruhjaya Mastung, Atta-ul-Muneem Baloch.

Laporan awal dan siasatan polis mencadangkan ia adalah serangan bunuh diri, namun, pihak berkuasa berkaitan masih menjalankan siasatan dan mengumpul bukti forensik.

Pasukan keselamatan dan pasukan penyelamat bergegas ke lokasi dan memindahkan mangsa yang cedera ke hospital berdekatan.

Beberapa orang yang cedera dilaporkan dalam keadaan kritikal dan sedang dipindahkan ke ibu kota wilayah jiran Quetta untuk menerima rawatan yang lebih baik, menurut sumber hospital.

Bercakap kepada Xinhua, seorang penduduk daerah Mastung, Hamza Khan berkata, ketika kejadian, dia bersama ahli keluarganya sedang menghadiri perarakan Eid-e-Milad-un-Nabi, sambutan hari kelahiran Nabi Muhammad, apabila dia mendengar letupan kuat di kawasan tersebut.

“Letupan itu sangat besar dan buat seketika, saya tidak percaya pandangan saya… Orang ramai menjerit meminta tolong, dan terdapat darah di mana-mana,” kata Khan.

Tiada kumpulan atau individu mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Menteri Dalam Negeri sementara Sarfaraz Ahmed Bugti mengecam letupan itu, berkata negara itu tidak bertoleransi terhadap pengganas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*