Tujuh lagi Ahli Parlimen PN dijangka ‘berpaling tadah’ sokong kerajaan

Tujuh lagi Ahli Parlimen pembangkang dijangka ‘berpaling tadah’ sokong kerajaan.

Selepas lima Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) menyatakan sokongan kepada kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, seramai tujuh lagi wakil rakyat pembangkang didakwa akan turut berbuat demikian tidak lama lagi.

Menurut Pengerusi Pertubuhan Jalinan Perpaduan Negara Malaysia, Syed Muhammad Imran Syed Abdul Aziz, ia menambah kekuatan Kerajaan Perpaduan ketika ini yang memiliki majoriti 147 sokongan Ahli Parlimen.

Dalam hal itu, beliau mengingatkan UMNO-Barisan Nasional (BN) agar tidak terlalu selesa dan hanya menjadi boneka yang didakwa mengikut telunjuk DAP dalam Kerajaan Perpaduan kerana tanpa gabungan parti itu, kerajaan Anwar masih kuat.

“30 Ahli Parlimen (BN) ini, anda semua rasa ‘power’ ke dalam kerajaan sekarang? Cuba fikir 147 (sokongan Ahli Parlimen) tolak 30 (BN), jadi 117.

“Tetapi 117 masih lagi kerajaan, tambah lagi 12 (daripada PN) yang menyokong, akan jadi 129 sokongan. Rasanya Anwar hendak anda semua lagi ke (dalam kerajaan)?

“Masa itu Anwar pun tidak mahu anda semua lagi,” dakwanya dalam satu rakaman video di dimuat naik menerusi akaun TikTok beliau.

Beliau yang juga Ketua Cawangan UMNO Kampung Melayu Batu Caves Selatan itu berkata, masih belum terlambat BN dan UMNO jika mahu ‘kembali’ menjadi pembangkang bersama PN berbanding boneka di dalam Kerajaan Perpaduan.

Katanya, jika BN memilih untuk terus kekal dalam Kerajaan Perpaduan, gabungan itu didakwa perlu mengikut telunjuk daripada DAP.

Bagi kepimpinan di Sarawak pula, katanya, Kerajaan Negeri tersebut berfikiran matang, selain mendakwa tidak akan berkongsi kerusi dengan DAP pada masa akan datang.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*