Sedihnya! Tak mampu bayar bil hospital, ibu bunuh diri bersama bayi

Pada 1 Februari 2020, seorang ibu muda berumur 16 tahun mundar-mandir di wad materniti Hospital Lahad Datu.

Bayinya yang berumur lima bulan sudah dirawat di wad selama 11 hari akibat jangkitan bakteria dan keluarga Orang Asal etnik Bajau Laut ini tidak mampu membayar bil hospital.

Walaupun menjadi kaum pribumi di Sabah, mereka tidak mempunyai dokumentasi yang membuktikan mereka adalah warganegara, dan maka tiada akses untuk rawatan bersubsidi di hospital kerajaan.

Pada hari tersebut, bil hospital sudah melebihi RM3,000 dan Unit Hasil hospital sudah mula meminta bayaran.

Dengan penuh gelisah, ibu muda itu mendodoi bayinya yang baru saja dibenarkan untuk dicabut ventilator. Dia mula mundar-mandir di wad dan memberitahu kakitangan hospital dia ingin ke tandas.

Tidak lama kemudian, ibu muda tersebut dan bayinya ditemui mati di kawasan berumput bersebelah bangunan hospital. Pihak berkuasa berkata dia telah membunuh diri dan bayinya (murder-suicide).

Secara amnya, tragedi ini yang berlaku lebih tiga tahun lalu tidak memberikan apa-apa kesan kepada masyarakat.

Malah, keadaan yang menimpa ibu muda itu terus berulang setiap kali seorang Bajau Laut tanpa kerakyatan cuba mendapatkan rawatan di Hospital Lahad Datu.

Takut untuk dapatkan rawatan

Mohd Hassan Garang, 64, adalah ketua kampung di Kampung Panji, di mana pasangan muda tersebut tinggal sebelum tragedi itu.

Sebelum kematiannya, ibu muda tersebut tinggal bersama suami dan bayinya di sebuah rumah kayu kecil yang dibina di atas air di persisiran pantai Lahad Datu.

Sedihnya! Tak mampu bayar bil hospital, ibu bunuh diri bersama bayi
Mohd Hassan Garang

Menurut Hassan, sebelum remaja itu membuat keputusan muktamadnya, dia diancam akan ditahan polis jika tidak membayar bil hospital.

“Saya siasat kes ini serta-merta dan dapati mereka telah ancam untuk tahan dia dan bayinya di hospital,” katanya.

Sumber dari hospital mengesahkan dengan Malaysiakini bahawa ibu muda itu mula resah apabila dia diberitahu yang anaknya mungkin diambil darinya.

“Memang kebiasaan untuk kakitangan hospital mengancam pesakit dan kata: ‘Kamu tak boleh tinggalkan hospital kalau tak bayar bil’ atau ‘kami akan panggil polis’,” kata Hassan.

Turut baca :   Pengetua, ketua pembantu tadbir terima rasuah lebih RM17,000 ditahan SPRM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*