Peguam : Kenyataan Hamzah bertentangan dengan Akta Rahsia Rasmi dan sumpah rahsia

Ketua pembangkang Hamzah Zainudin mungkin melakukan kesalahan undang-undang jika dia menyimpan sebarang dokumen sensitif sejak menjadi menteri dalam negeri, kata seorang ahli parlimen PKR.

Ahli Parlimen Pasir Gudang Hassan Karim, yang juga seorang peguam, berkata demikian selepas Hamzah mendakwa dia mempunyai “banyak fail” mengenai pemimpin kerajaan semasa dia menjadi menteri.

Hassan berkata fail pejabat menteri adalah harta kerajaan, dan tidak boleh dibawa keluar dari bangunan kerajaan atau disalin dalam apa cara sekalipun.

Selain itu, katanya, menteri juga terikat dengan sumpah jawatan untuk menjaga rahsia, semasa melafazkan taat setia mereka di hadapan Yang di-Pertuan Agong.

“Kenyataan Hamzah itu bertentangan dengan Akta Rahsia Rasmi dan sumpah rahsia,” kata Ahli Parlimen PKR itu kepada Malaysiakini ketika dihubungi malam tadi.

Hamzah mendedahkan aksesnya kepada dokumen sedemikian semasa wawancara dengan sebuah akhbar berbahasa Inggeris, yang diterbitkan semalam.

“Jangan cari salah saja. Saya boleh cari salah mereka.

“Saya pernah jadi menteri dalam negeri. Saya rasa saya ada banyak fail berkenaan mereka juga, (terpulang) sama ada saya nak gunakannya atau tidak,” kata Hamzah semasa mengulas dakwaan penganiayaan politik oleh kerajaan.

Beberapa pemimpin dari partnya, Bersatu – termasuk presidennya Muhyiddin Yassin – baru-baru ini didakwa atas tuduhan rasuah.

Menurut Hamzah, semua pertuduhan itu bermotifkan politik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*