Kantin MRSM hidang telur ‘busuk’ bakal berdepan tindakan

Pengerusi Mara, Asyraf Wajdi Dusuki mengarahkan pihak pengurusan pendidikan Mara menyiasat dakwaan isu telur rebus ‘busuk’ yang dihidangkan kepada pelajar di sebuah Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) di Negeri Sembilan.

Oleh itu Asyraf berkata, dia telah mengarahkan timbalan ketua pengarah pendidikan Mara untuk segera siasat dan mengambil tindakan tegas.

“Saya terima banyak mesej dan aduan melalui Whatsapp dan juga mereka yang tag saya berkenaan isu ini. Walaupun saya berada di luar negara, saya sudah mengarahkan timbalan ketua pengarah pendidikan Mara untuk segera siasat, ambil tindakan tegas dan pastikan kes seperti ini tidak berulang.

“Prinsip saya dalam hal ehwal kebajikan pelajar, tiada kompromi terhadap mana-mana kontraktor dewan selera yang ambil mudah dan enteng dalam isu penyediaan makanan pelajar.

“Jangan hanya mengejar untung atas kesusahan orang lain. Keuntungan atas kecurangan pastinya tiada keberkatan,” katanya dalam satu hantaran di Facebook.

Terdahulu, pemilik akaun Facebook Amira Alia Faizul mendedahkan makanan di dewan selera MRSM Kuala Klawang menghidangkan ‘telur busuk’ kepada pelajar.

Menurutnya ia telah menyebabkan ramai pelajar mengalami sakit perut termasuk cirit birit.

“Dah nampak tembelang macam ni masa kupas telur tapi masih serve dekat anak-anak (pelajar). Mana hati perut diorang ye.

“Ini bukan kali pertama… hidang makanan buruk macam ni. Harap pentadbiran terminate (tamatkan) terus la. Kes hari tu bagi anak-anak makan cili pedas teramat sampai sakit perut, dah janji nak buat makanan elok-elok, tapi sekarang jadi macam ni pula,” tulis Amira.

Sementara itu, Asyraf Wajdi berkata jika terbukti belaku kecuaian kontraktor berkaitakan akan ditamatkan serta merta.

“Jika didapati kecuaian ini benar-benar berlaku, Mara pastinya akan ambil tindakan tegas termasuklah menamatkan kontrak sebagaimana perjanjian dan peraturan yang ditentukan.

“Insya-Allah, saya sudah minta laporan penuh daripada pengurusan Mara paling lewat esok (hari ini),” katanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*