Pukul, paksa 2 anak jalan itik, bapa dipenjara 8 bulan

Seorang bapa dihukum penjara lapan bulan oleh Mahkamah Sesyen selepas mengaku bersalah atas empat pertuduhan memukul dua anak kandungnya, dua minggu lalu.

Hakim Fadzlin Suraya Mohd Suah menjatuhkan hukuman tersebut terhadap lelaki berusia 35 tahun itu dan memerintahkan hukuman penjara lapan bulan bagi setiap pertuduhan berjalan serentak bermula dari tarikh tangkap pada 1 Jun lepas.

Berdasarkan keempat-empat pertuduhan, tertuduh didakwa sebagai seorang yang mempunyai pemeliharaan ke atas anak perempuannya berusia 15 tahun dan anak lelaki berusia 13 tahun, dengan sengaja menganiaya remaja berkenaan sehingga mungkin menyebabkan kecederaan fizikal dan emosi.

Semua kesalahan itu dilakukan di sebuah rumah di Kepong Utara, Sentul di sini antara 9 malam, 30 Mei hingga 5 pagi, 1 Jun lepas.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara maksimum 20 tahun atau kedua-duanya.

Mengikut fakta kes, pada 30 Mei sekitar 9 malam hingga 12 tengah malam, tertuduh memukul kedua-dua kaki anak lelakinya dengan menggunakan jaring yang terpasang pada sebatang raket badminton selain turut melempang muka dan memukul bahagian badan remaja berkenaan.

Anak perempuannya turut dipukul dengan jaring raket badminton di muka pada 31 Mei dan bapa mereka juga meminta dua remaja itu berjalan itik di dalam rumah tanpa henti dalam tempoh masa yang lama pada 1 Jun.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nidzuwan Abd Latip memohon hukuman setimpal sebagai pengajaran, namun tertuduh yang tidak diwakili peguam memohon hukuman ringan atas alasan dia mempunyai tanggungan lima anak selain menghidap sakit jantung, diabetes dan tekanan darah tinggi.

Turut baca :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*