Suara tangisan bayi terdengar dari belakang rumah, rupanya ini berlaku

Lelaki kongsi cerita terdengar suara tangisan bayi dari belakang rumah. Seorang bayi lelaki masih hidup dan bertali pusat ditemukan di Kondo Rakyat Kuala Ibai petang semalam.

Bayi yang dianggarkan berusia antara lima hari hingga seminggu itu ditemukan oleh seorang penduduk, Ahmad Fauzi Sulaiman, 28, di bawah kerusi kayu di belakang dapur rumahnya pada 6.05 petang ketika baru pulang dari kerja.

Fauzi terdengar suara tangisan bayi dari arah belakang rumah, bagaimanapun tidak endah kerana menyangka ia dari rumah jiran.

“Selepas mengamatinya lebih lama, saya ke belakang dan terkejut apabila mendapati seorang bayi berada di atas simen di bawah kerusi kayu panjang,” katanya.

Fauzi berkata bayi berkenaan ketika ditemukan hanya memakai lampin pakai buang dan terdapat sehelai kain pelikat dipercayai digunakan untuk membalut tubuh bayi berkenaan.

“Alhamdulilah bayi tersebut nampaknya sihat dan tiada kecederaan yang ketara,” katanya. Bapa mertuanya menghubungi pihak polis yang tiba pada kira-kira 7.30 malam.

Suara tangisan bayi terdengar dari belakang rumah, rupanya ini berlaku
Anggota polis mendukung seorang bayi ditinggalkan di sebuah rumah di Kuala Terengganu untuk dibawa ke hospital.

Ketua Polis Kuala Terengganu, Abdul Rahim Md Din, meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan penemuan bayi itu supaya menghubungi balai polis terdekat untuk membantu siasatan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran bayi dengan niat membuang bayi berkenaan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*